Numrush

Moeten kunstenaars en muzikanten vrezen dat robots hun werk overnemen?

Als het gaat om robotisering en het verdwijnen van banen doordat machines ze overnemen, dat worden altijd een aantal menselijke skills genoemd die nodig blijven. Een belangrijke daarvan is creativiteit. Algoritmes zijn niet creatief, zo is het idee. Maar bij Google lijken ze daar heel anders over te denken.

Bij de Google I/O keynote vorige week sprak CEO Sundar Pichai al over de “creatieve zet” die AlphaGo maakte in zijn strijd tegen Go-meester Lee Se-dol. “We associëren computers nooit met het maken van creatieve keuzes, dus dit staat voor ons voor een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.”

Google is ondertussen ook druk bezig met allerlei onderzoeken naar creatieve toepassingen van kunstmatige intelligentie. Vorige week lazen we nog over hoe Google algoritmes gedichten laat schrijven, op basis van de kennis die het op doet door de creaties die wij mensen ooit maakten te lezen. Quartz schrijft over een onderzoeksgroep binnen Google dat als enige doel heeft om te kijken hoe kunstmatige intelligentie kan worden gebruikt voor creatieve uitingen.

Muziek

Mangenta, zoals de groep uit, wil algoritmes kunst, muziek en video’s laten maken. Op Moogfest, een vierdaags muziek- en technologiefestival in de VS, gaven ze een eerste demonstratie. Het team heeft een applicatie gebouwd die naar muziek luistert en op basis daarvan zelf muziek componeert. Het gaat nu nog om een simpele melodie uit een synthesizer, maar je kunt je voorstel dat dit uiteindelijk schaalbaar kan worden richting complete arrangementen.

Het idee is geïnspireerd op DeepDream van Google: een project waarbij algoritmes meerdere afbeeldingen samenvoegden. Daarbij werden bewust bizarre afbeeldingen gecreëerd, terwijl de Mangenta-onderzoekers zich juist focussen op muziek die prettig is om naar te luisteren.

Ze denken overigens niet dat ze daarmee muzikanten overbodig gaan maken, maar denken eerder aan toepassingen waarbij op bepaalde moment muziek kan worden gecreëerd die past bij die situatie. Denk bijvoorbeeld aan muziek om te ontspannen als je gestresst bent.