Mogelijk datalek bij Nijmeegse tandartspraktijk na aanval

Een Nijmeegse tandartspraktijk waarschuwt dat er mogelijk een datalek is. Eind oktober werden de computers van de praktijk een dag ‘gegijzeld’ door criminelen, meldt De Gelderlander. Mogelijk zijn daarbij patiëntgegevens buitgemaakt.

De computersystemen van de praktijk, de Samenwerkende Tandartsen Nijmegen, werden getroffen door ransomware. Hackers blokkeerden daarmee de gegevens, die ze pas weer vrij wilden geven als er losgeld werd betaald. Uiteindelijk kon de praktijk de situatie oplossen, doordat ze regelmatig kopieën maken van bestanden. Daardoor konden ze alles terugzetten.

Alert blijven

Naar verwachting liggen er geen gegevens op straat en zijn er geen gegevens misbruikt, stellen de tandartsen. Toch roepen ze patiënten op om alert te blijven op identiteitsfraude en mogelijk verdachte e-mails, brieven of telefoongesprekken. De huidige en voormalige patiënten van de praktijk, de Samenwerkende Tandartsen Nijmegen, zijn per e-mail of brief op de hoogte gesteld.

Ook heeft de praktijk direct melding gedaan van de aanval bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De hack is nu pas bekendgemaakt, zodat er eerst onderzoek gedaan kon worden.