Monitor de gezondheid van je huisdier met behulp van je smartphone

Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je huisdier dan neem je het dier meestal mee naar de dierenarts. Als je echter zelf wilt controleren hoe het met je huisdier gesteld is, dan kan dat binnenkort ook. Het bedrijf Scanostics heeft een apparaatje ontwikkeld waarmee je het niveau van chemicaliën in de urine van je huisdier kunt meten, bij wijze van gezondheidscontrole. Petnostics, zoals het wordt genoemd, bestaat uit een apparaat en een applicatie voor de iPhone.

Het apparaatje is een strip bovenop een kopje met chemicaliën-gevoelige veldjes die van kleur veranderen als ze worden blootgesteld aan bepaalde chemicaliën. Je kunt de strip vervolgens fotograferen met behulp van je iPhone en de Petnostics-app maakt dan een analyse. Zo zie je bijvoorbeeld hoeveel bilirubine er in het bloed van je huisdier zit en of dat een probleem is.

In een interview met de BBC vertelt oprichter Stephen Chen uitgebreid hoe de analyse-methode werkt. Volgens Chen is Petnostics niet alleen bedoelt voor eigenaren van huisdieren maar juist ook voor de dierenarts om te helpen bij de diagnosticering. In de huidige staat – met weinig context-informatie – zal het systeem baasjes echter weinig kunnen vertellen over de daadwerkelijke gezondheid van hun huisdier. De strip lijkt nog niet beschikbaar te zijn om te bestellen; de website van Scanostics is nog leeg.