Moskou houdt voortaan zijn inwoners in de gaten door gezichtsherkenning in camera’s

Moskou gaat zijn inwoners voortaan in de gaten houden door gezichtsherkenning in beveiligingscamera’s. Dat meldt Bloomberg. In de stad hangen 170.000 beveiligingscamera’s, waarvan een deel wordt voorzien van gezichtsherkenning. Daarmee wil de stad criminelen opsporen en de veiligheid verbeteren.

Volgens Bloomberg houdt Moskou de beelden sinds 2012 voor vijf dagen. Dat betekent dat er op elk moment 20,4 miljoen uur aan videomateriaal van de straten van Moskou is opgeslagen. Met behulp van kunstmatige intelligentie, de gezichtsherkenning, kan de politie de beelden veel makkelijker analyseren, is het argument.

De gezichtsherkenning wordt alleen toegepast in stadsdelen waar dat het meest nodig is, zegt Artem Ermolaev, het hoofd van de IT-afdeling van de stad Moskou tegen Bloomberg.

FindFace

Het gezichtsherkenningssysteem is gemaakt door het Russische bedrijf N-Tech.Lab. Dit bedrijf kwam vorig jaar al in het nieuws met zijn app FindFace. Met de app kunnen gebruikers anderen identificeren door een foto van diegene te maken. De gemaakte foto werd vervolgens vergeleken met profielfoto’s van het Russische sociale medium VKontakte.

Aantal camera’s

Moskou zegt dat het surveillance-systeem met 170.000 camera’s de grootste ter wereld is. Ter vergelijking: een rapport uit 2013 meldt dat er in het Verenigd Koninkrijk destijds 70.000 beveiligingscamera’s, schrijft Bloomberg. Dit cijfer is te beschouwen als niets meer dan een referentiepunt. Het aantal is niet actueel, maar het is lastig om aan exacte cijfers te komen, schrijft Bloomberg.

Ook in Nederland liggen de cijfers niet voor het oprapen. De omroep KRO-NCRV doet momenteel onderzoek naar het aantal beveiligingscamera’s in ons land. Tot nu toe staat de teller op 160.000, maar dit gaat enkel om camera’s van particulieren die bij een database van de politie zijn aangesloten. Het aantal camera’s dat door gemeenten of andere (overheids)instanties is geplaatst, ontbreekt dus nog volledig in die lijst