Zo ziet motorrijden er in de toekomst uit: De 4 tofste motoren op een rij

Echte motorfanaten kunnen flink genieten van de laatste ontwikkelingen, want de techindustrie richt zich ook op toffe, innovatieve motoren. Zo zijn er volledig elektrische varianten, maar ook motoren die zo veilig zijn dat je geen helm meer op hoeft. Tijd voor een mooi overzicht dus. Daarom verzamelden wij de vier tofste motoren voor je.

1. BMW Motorrad Vision Next 100

bmw-motorrad-vision-next-100-19

Om te vieren dat BMW honderd jaar bestaat, heeft de fabrikant diverse conceptmodellen getoond. Eén daarvan is de BMW Motorrad Vision Next 100, een motor die zo slim en veilig is dat je geen helm meer op hoeft. Het voertuig meet de weg die je neemt, zodat hij niet langer afhankelijk is van jouw evenwichtsgevoel. Daardoor kan de motor bijvoorbeeld automatisch slalommen door het verkeer. Maar de motor anticipeert ook op aankomend gevaar dat jij als bestuurder niet direct ziet.

Ook een dashboard is niet meer nodig bij de BMW Motorrad Vision Next 100. Alle informatie zie je namelijk via een speciale bril. Daarnaast maakt BMW een speciaal pak met diverse sensoren die de ideale temperatuur voor jou behoudt, je helpt te navigeren en te manoeuvreren via trillingen rond je ledematen.

Helaas blijft het voor nu bij een concept, maar misschien kunnen we in de toekomst wel een proefritje maken.

2. STORM

STORM

De STORM is het paradepaardje van de elektrische motoren. Het voertuig is gemaakt door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, die er vervolgens ook nog eens een wereldreis in tachtig dagen op maakten. Interessant is dat de studenten een batterijpakket hebben gemaakt voor de motor, waardoor hij 380 kilometer kan rijden zonder op te hoeven laden. In het pakket zitten 24 losse cartridges met maximaal 28,5 kWh aan energie in totaal. Het aantal cartridges kun je aanpassen, bijvoorbeeld om een sportiever model te maken.

3. The Light Rider

Light Rider

Voor fans van lichtgewicht motoren is er The Light Rider. Deze motor komt uit een 3D-printer en weegt maar 35 kilo. In het voertuig zit een accu en een electromotor, die er samen voor zorgen dat je 60 kilometer kunt rijden voor je op moet laden. Een nadeel is dat je maximaal 80 kilometer per uur kunt gaan. Daarentegen is het wel mogelijk om in drie seconden op te treken naar 45 kilometer per uur.

De motoren werden voor 50.000 euro per stuk verkocht, maar er werden slechts vijftig stuks gemaakt. De fabrikant wil echter ook een kleinere serie maken, waarmee je ook gewoon op straat mag rijden.

4. Aero-X Hoverbike

aerofex-hover-bike-prototype

Bij een hoverbike denk je niet direct aan een motor, maar een voertuig als dit is eigenlijk niets meer dan dat: een motor. In plaats van wielen heeft hij echter rotoren, die hem in de lucht houden. In 2014 werd bekend dat de Aero-X Hoverbike al in 2017 verscheept zou worden, dus de kans is aanwezig dat je binnenkort naar je werk vliegt. Dan moet je helaas wel diep in de buidel tasten, want het voertuig kost 85.000 dollar.

Op de Aero-X Hoverbike kan maximaal 450 kilo gedragen worden. Het voertuig gaat met ongeveer 72 kilometer per uur door de lucht heen. Verwacht echter niet dat je er dagelijks lange afstanden op kunt vliegen, want de hoverbike houdt het slechts een uur en vijftien minuten vol op een volle tank.