Altijd al de Mount Everest willen beklimmen? Dat kan met Everest VR

Lijkt het je gaaf om de Mount Everest te beklimmen, maar heb je tegelijkertijd niet de zin, tijd en geld die je hiervoor nodig hebt? Dan heb je binnenkort een alternatief. Het is een stuk minder stoer, maar vooral een stuk toegankelijker: je kunt de Mount Everest namelijk gaan beklimmen in virtual reality met Everest VR.

De applicatie is gebouwd door Sólfar Studios uit IJsland en moet later dit jaar beschikbaar komen voor de HTC Vive, Oculus Rift en PlayStation VR. En voor de duidelijkheid: het gaat niet om een 360-gradenvideo, maar om een echte interactieve ervaring – een soort game. Het was nog een grote uitdaging om die zo te maken, dat hij toegankelijk en realistisch is, zegt ontwikkelaar Thor Gunnarsson tegen Fortune:

Het is belangrijk om het zo waarheidsgetrouw mogelijk te maken, maar we wilden geen hiking simulator of lastige bergbeklim-game maken. De truc is om de juiste balans te vinden. Geef spelers een aantal ervaringen, die de belangrijkste momenten van een expeditie overbrengen en doe dat op zo’n manier dat ze recht doen aan de emotionele ervaring die klimmers meekrijgen van de berg.

Sólfar Studios werkte daarom samen met de animatiestudio RVX, die ook de visuele effecten voor de film Everest heeft gemaakt. Daarnaast hebben de makers gesproken met mensen die daadwerkelijk de Mount Everest hebben beklommen.

De makers verwachten met de applicatie een unieke ervaring te kunnen bieden. Ze denken dat het mensen ook kan helpen om van hun hoogtevrees af te komen, al is dat niet het doel waarmee ze Everest VR hebben ontwikkeld.