Mozilla installeerde stiekem Mr. Robot-plug-in in browser Firefox

Mozilla, de ontwikkelaar van internetbrowser Firefox, heeft stiekem een plug-in geïnstalleerd ter promotie van de tv-serie Mr. Robot. Veel gebruikers voelen zich in hun vertrouwen geschaad, aangezien de plug-in zonder toestemming werd geïnstalleerd. Andere gebruikers dachten dat het om een malafide plug-in ging.

De promotionele extensie had de naam Looking Glass en de vage omschrijving ‘Mijn werkelijkheid is gewoon anders dan die van jou’. Looking Glass was onderdeel van de zogenaamde alternate reality-game van Mr. Robot. Gebruikers kunnen hun beleving op de tv-serie aanvullen met een spel op het internet.

De plug-in gaf bepaalde woorden tijdelijk ondersteboven weer, waarna ze omdraaiden in Mr. Robot-gerelateerde woorden. Looking Glass was niet standaard geactiveerd. Desondanks voelt een aantal gebruikers zich bedrogen. Mozilla profileert Firefox juist als een privacyvriendelijk alternatief voor andere browsers. Mozilla verantwoordt zich door te zeggen dat het juist daarom goed aansloot bij de tv-serie, die ook draait om privacy en veiligheid.

Add-on Store

“Hoewel de web-extentie/add-on die we naar Firefox-gebruikers hebben gestuurd nooit data heeft verzameld, en door gebruikers handmatig geactiveerd moest worden voordat hij in werking trad, hoorden we van sommige gebruikers dat de ervaring die hebben gecreëerd verwarring veroorzaakte”, zegt de marketingdirecteur van Mozilla tegen Gizmodo.

De plug-in is inmiddels niet meer standaard geïnstalleerd, maar gebruikers kunnen de extensie binnenkort wel handmatig downloaden. Mozilla maakt Looking Glass deze week via zijn Add-on Store.

De ophef rondom Looking Glass ging gepaard met de laatste aflevering van seizoen 3 van Mr. Robot, die vorige week in de Verenigde Staten werd uitgezonden. USA Network heeft de komst van een vierde seizoen inmiddels bevestigd.