Zien: Multimodal Autonomous Drone kan verticaal tegen muren aan landen

Multimodal Autonomous Drone

Wetenschappers van de University of Sherbrooke in Canada hebben een drone gemaakt die wel een heel tof kunstje kan: verticaal tegen een muur landen. De zogenaamde Multimodal Autonomous Drone (S-MAD) gebruikt hiervoor microstekels om zichzelf vast te zetten aan ruige oppervlakken.

De drone moet voor zijn landing vrijwel helemaal stilstaan, wil hij niet van de muur af stuiteren. Daardoor wordt het apparaat gigantisch afgeremd als het gaat landen. Probleem is echter ook dat als de drone weer te langzaam gaat, het gewoon op zijn plek blijft hangen. Dus hoe los je dat op?

De onderzoekers keken daarvoor naar vogels en hoe zij opstijgen en landen. Vervolgens installeerden ze vergelijkbare mechanismen, waardoor de drone altijd goed kan landen op verticale oppervlakken. En dat ziet er behoorlijk tof uit.

Toekomst

De drone is op dit moment slechts een prototype. Het team werkt echter aan diverse andere features, waaronder sensoren die helpen bij het contact maken met een muur. De bedoeling is dat de drone uiteindelijk gebruikt wordt bij ingewikkelde situaties, bijvoorbeeld voor het monitoren van een gebied naar een aardbeving of het inspecteren van een gebouw.