Musk over Google’s techniek in zelfrijdende auto: “It doesn’t make sense”

De eerste zelfrijdende auto’s zijn alweer een tijdje in ontwikkeling, maar over de beste technieken zijn de grote namen uit de techindustrie het nog niet helemaal eens. Tesla-baas Elon Musk snapt bijvoorbeeld helemaal niets van de keuzes die Google maakt.

Google heeft ervoor gekozen om LIDAR te gebruiken om zijn auto zelf te laten rijden. Dit systeem meet met lasers hoe ver je van andere voorwerpen vandaan bent, zodat andere weggebruikers, voetgangers en lantaarnpalen moeiteloos omzeild worden. Tesla maakte de Model S vorige week deels zelfrijdend met de Autopilot-update, maar een volledig autonome auto uit de stal van Musk laat nog even op zich wachten.

De Wall Street Journal wierp tijdens een persconferentie met Musk de vraag op of Tesla hiervoor ook LIDAR zou gaan gebruiken. Dat leverde een opvallend antwoord op, want Musk omschreef het gebruik van deze techniek als overbodig voor een autonome auto. Sterker nog: ‘it doesn’t make sense’. “Ik denk dat we LIDAR niet nodig hebben”, aldus Musk. “We zien meer in een passief systeem met een vooruitkijkende radar. Op die manier maken we LIDAR overbodig, want ik ben er niet zo’n fan van. “