Muziekherkenner Shazam luistert altijd mee

De app Shazam voor Mac, die muziek kan herkennen en je de naam van het nummer en artiest vertelt, luistert ook mee als je hem niet gebruikt. Dat ontdekte beveiligingsonderzoeker Patrick Wardle. De app blijft de microfoon altijd in de achtergrond gebruiken, zelfs als je de app op je Mac niet gebruikt.

Shazam ziet daar geen probleem in voor de privacy van zijn gebruikers, laat het bedrijf weten aan Motherboard. “Het geluid wordt niet verwerkt tenzij de gebruiker actief de app aanzet”, schrijft een woordvoerder het medium. “Als dat niet gebeurt, zou het langer duren om de microfoon voor te bereiden om de muziek te herkennen.” Het bedrijf zegt dat het aanlaten van de microfoon een feature is die de app klantvriendelijker maakt.

De beveiligingskwestie werd ontdekt via een tool van Wardle, die een voormalig medewerker van de NSA is. Hij ontwikkelde OverSight, waarmee je kunt controleren welke apps je webcam of microfoon gebruiken. Wardle schrijft dat hij geen indicatie heeft dat Shazam het geluid inderdaad verwerkt of opslaat, maar dat de app dus wel alles blijft opnemen.

Het geldt niet voor Shazam op mobiel. iOS heeft bijvoorbeeld ook echt een extra beveiligingslaag die aangeeft wanneer een app de microfoon gebruikt terwijl de app gesloten is. Een uitzondering daarop is trouwens Apple’s eigen Siri. Als je het activeren van de spraakassistent met het commando ‘Hey Siri’ aanzet, luistert de iPhone altijd mee terwijl je daar niet voor wordt gewaarschuwd.