Myo in actie: Koreaanse creatieven bouwen robot met besturing op beweging

Afgelopen week was Numrush ‘on tour’ op diverse hogescholen met gastcolleges rond de opkomst van wearable technology en challenge We Are Able. Vooral de bewegingssensor Myo van Thalmic Labs sprak tot de verbeelding en dat is niet heel verrassend als je ziet wat een creatief Koreaanse bureau met de controller wist te bouwen.

Begin vorig jaar zorgde het Canadese Thalmic Labs voor behoorlijk wat opschudding met de introductie van de Myo, een armband die spieractiviteit in je (onder)arm kan meten en deze, gecombineerd met grotere bewegingen van de arm, om kan zetten naar digitale input voor computers.

De Myo is al weer enige tijd in het bezit van de eerste developers en de eerste concepten die online druppelen zijn fascinerend en uitdagend. Het is duidelijk dat er een breed scala aan toepassingen te bedenken is voor de armband. Er ligt echter een sterke focus op het inzetten van de Myo voor het aansturen van robots.

Zagen we tot op heden vooral video’s van industriële robots, is een Koreaans bedrijf er nu in geslaagd een behoorlijk indrukwekkende demonstratie te maken met een meer ‘menselijke’ robot.

Hoewel de bewegingen van de robot in bovenstaande video nou nog niet bepaald ‘real-time’ zijn, is het wel indrukwekkend om te zien wat het bedrijf in betrekkelijk korte tijd met de Myo Alpha-versie heeft kunnen bouwen. Aangezien het bedrijf niet onbekend is met het bouwen van robots (gebaseerd op superhelden), ben ik erg benieuwd naar de voortgang die men heeft gemaakt sinds april, toen deze video online kwam.

Nu we het toch over Iron Man hebben, trouwens… Tijdens de gastcolleges natuurlijk ook veel vragen over de functionele inzet van deze en aanhangende technologie. Hoewel de exacte invullingen en toepassingen zich nog moeten vormen, is dit voorbeeld van Elon Musk en zijn SpaceX-developers natuurlijk wel een prikkelende stip op de horizon.