Na Uber nu ook Google in de problemen: 60 vrouwen overwegen aanklacht wegens seksisme

Na Uber zit ook Google in de problemen. De internetgigant wordt net als de taxidienst beschuldigd van seksisme. Maar liefst zestig vrouwen, zowel huidige als voormalige werknemers, overwegen om een rechtszaak aan te spannen wegens seksisme en een loonkloof, schrijft The Guardian.

De vrouwen zeggen volgens advocaat James Finberg allemaal minder te hebben verdiend dan mannen, ondanks gelijke kwalificaties en vergelijkbare posities. Daarnaast hebben een aantal moeite gehad met de voortgang van hun carrière, omdat de “cultuur bij Google vijandig is tegenover vrouwen”.

Verschillende vrouwen die Finberg heeft gesproken zeggen ongeveer 40.000 dollar (34.073 euro) minder te verdienen dan mannen die hetzelfde werk doen. Een dame zegt zelfs dat ze een derde verdiend dan haar mannelijke tegenhanger. Ongeveer de helft van de vrouwen die de aanklacht overwegen werkt nog voor Google. Ruim een dozijn zegt dat discriminatie een reden was om het bedrijf te verlaten.

Beschuldigingen

Een voormalige manager verliet Google recentelijk. Tegenover The Guardian zegt ze dat ze er achter kwam dat mannen op hetzelfde niveau als zij zat tienduizenden dollars meer verdienden dan zij deed. Daarnaast claimt ze dat er een mannelijke werknemer in haar team kwam die een hoger salaris had, terwijl zij boven hem stond.

Een andere vrouw, die twee jaar als een UX-designer werkte en inmiddels vertrokken is, zegt dat ze regelmatig moest omgaan met seksistische opmerkingen, waaronder opmerkingen over haar uiterlijk. Daarnaast vond ze het discriminerend dat ze geen promotie kreeg, terwijl ze veel had bereikt en veel voor haar werk zou doen. “Ik zag mannelijke werknemers sneller vooruitkomen dan ikzelf. Dat was erg vervelend”, aldus de ontwerper.

Een woordvoerder van Google heeft geweigerd te reageren op de rechtszaak. Wel zei hij: “Zestig mensen is een kleine groep. Er gaan altijd verschillen in salarissen zijn op basis van locatie, je rol en je prestaties. Maar het proces heeft niets te maken met geslacht.”

Andere rechtszaken

Het nieuws komt nadat een werknemer ontslagen werd vanwege een antidiversiteitsmemo die hij schreef. Ook deze man overweegt nu een rechtszaak. Daarnaast is er een rechtszaak van het Amerikaanse ministerie van Werkgelegenheid. Ook zij zeggen dat Google systematisch vrouwen minder betaald. Google heeft inmiddels een bevel van de rechter gekregen om een deel van de salarisgegevens over te dragen.