Naaktportretten van Chatroulette

Twee maanden geleden was Chatroulette even een hypeje. Iedereen had het over de webcam chatinterface, bedacht door een Russische scholier van 13. Het principe is simpel: je neemt plaats achter je webcam en wordt in verbinding gebracht met een willekeurige andere webcam ergens anders op deze planeet. Don’t like what you see? Dan klik je op ‘play’, waarop je doorschakelt naar de volgende huiskamer.

Een aardig principe om eens uit te proberen. Maar toen een Universitair docent het laatst tijdens een college aan zijn studenten demonstreerde werd hij meermalen in verlegenheid gebracht: De helft van de webcams staat namelijk op een ontbloot mannelijk geslachtsdeel of een ander intiem lichaamsdeel gericht.

Het expliciete gebruik van Chatroulette zorgde ervoor dat de hype alweer snel over waaide. Toch inspireerde het kunstenaar Justin Gignac tot een serie houtskoolportretten die hij liefkozend ‘Nudes of Chatroulette‘ titelde. De schetsen worden deze week geexposeerd samen met collegakunstenaar Matt Held’s Facebook Portraits tijdens de expositie ‘Art of Social Media’ in NYC.