‘Naast Twitter en Facebook werd ook Tumblr door Russische trollen gebruikt’

Tumblr

Russische trollen zouden niet alleen op Facebook en Twitter bezig zijn geweest, maar ook op Tumblr. Daar probeerden ze invloed uit te oefenen op kiezers voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Daarmee zouden ze honderden duizenden interacties hebben gegenereerd. Dat meldt Buzzfeed op basis van eigen onderzoek.

Buzzfeed zegt meerdere accounts geïdentificeerd te hebben die Russische trollen zouden zijn. Ze zouden vergelijkbaar zijn aan 3.800 accounts op Twitter die toebehoren aan de Internet Research Organisation (IRA). Die organisatie heeft banden met de Russische overheid. De accounts op Tumblr zouden vergelijkbare of dezelfde namen hebben als de profielen op Twitter. In sommige gevallen hebben ze ook dezelfde profielfoto.

Politiegeweld

De accounts deelden content over onderwerpen als politiegeweld. Daarmee probeerden ze vooral jonge Afro-Amerikaanse gebruikers aan te spreken. Daarnaast werden er berichten geplaatst met kritiek op Hillary Clinton. Haar concurrent Bernie Sanders, die ook presidentskandidaat voor de Democraten was, werd juist gesteund.

Het is onduidelijk hoeveel accounts Buzzfeed precies wist te identificeren. Tumblr heeft vooralsnog niet gereageerd op het onderzoek.