Numrush

Nanorobots verspreiden medicijnen in het lichaam op een gecontroleerde manier

Ook al zijn robots vaak nogal groot, het meest waardevolle gebruik van robots kan misschien wel op nanoniveau zijn. Wetenschappers hebben een nanorobot ontwikkeld die gebruikt kan worden als medicijn. Deze nanobots zijn een soort kleine kooitjes, die medicijnen direct naar de goede plek in het lichaam kunnen brengen.

Deze nanobot is ontwikkeld door wetenschappers uit Denemarken, Rome en de Verenigde Staten. De robot wordt door de wetenschappers zelf een ‘DNA Nanocage’ genoemd, is slechts vijftien tot 20 nanometer groot. Dit is 0,000015 tot 0,000020 millimeter!

De nanobots zijn gemaakt van DNA-strengen. In dit kleine kooitje kunnen enzymen geplaatst worden. Deze enzymen worden door het kooitje vastgehouden en op een gecontroleerd moment losgelaten. Wanneer enzymen losgelaten worden, wordt gecontroleerd door de lichaamstemperatuur te verhogen. Bij lagere temperaturen gaat het kooitje dicht, bij hogere temperaturen gaat de kooi open en kan het enzym verspreid worden.

Met deze nanobots kunnen heel precies bepaalde cellen aangevallen worden. Dit is erg handig om bijvoorbeeld specifieke kankercellen te kunnen bestrijden. Iedere soort enzymen heeft namelijk een unieke receptor. Door enzymen te maken die alleen op deze kankercellen passen, kunnen de medicijnen in de DNA Nanocages alleen die specifieke kankercellen aanvallen. Gezonde cellen worden dan ook niet aangetast.

In de toekomst moeten deze kooitjes in pilvorm ingenomen kunnen worden. Deze nanobots zijn echter nog volop in ontwikkeling. Hoewel de bots goed werken, zijn er eerst nog uitgebreide tests en goedkeuring van het FDA nodig voordat de nanobots gebruikt kunnen worden. Lees hier meer details over het onderzoek.