De robothandschoen van de NASA is voor iedereen te koop

General Motors en de NASA hebben samen een gerobotiseerde handschoen ontwikkeld om te gebruiken aan boord van het ISS, maar deze komt nu ook naar de gezondheidszorg, de industrie en naar de gewone consument. Met de robothandschoen, RoboGlove genaamd, wordt je kracht vergroot.

De RoboGlove werd gemaakt met de techniek van de Robonaut 2 (R2) die in 2011 naar het ruimtestation ISS werd gestuurd. Deze robot moest kunnen werken met gereedschap dat voor mensen ontwikkeld is. Dankzij de robothand lukte dit, aangezien deze veel geavanceerde sensoren, actuatoren en pezen heeft die je kunt vergelijken met de zenuwen, spieren en pezen in een menselijke hand.

Beste van drie werelden

De robothandschoen wordt nu verder ontwikkeld door Bioserve Technologies AB, een bedrijf dat zich richt op exoskelet-technologie. Zij combineren de techniek van General Motors met hun eigen SEM GloveTM (Soft Extra Muscle). In eerste instantie wordt het apparaat verder ontwikkeld voor industrieel gebruik, zodat de efficiency verhoogd wordt en je handen minder snel moe worden. Maar de handschoen wordt ook verder ontwikkeld voor de medische wereld.

“Met deze samenwerking combineren we het beste van drie werelden”, zegt Tomas Ward, CEO bij Bioservo Technologies AB. “Ruimtetechniek van NASA, engineering van General Motors en medische technologie van Bioservo. Een nieuwe handschoen voor industrieel gebruik kan leiden tot grootschalig gebruik van deze technologie.”

Eerste test door General Motors

De RoboGlove wordt als eerste door General Motors gebruikt en getest in diverse productiefaciliteiten. “De opvolger van de RoboGlove vermindert de inspanning die de werknemer moet leveren tijdens het langdurige gebruik van gereedschap of het continu herhalen van bepaalde bewegingen”, zegt Kurt Wiese, Vice President bij GM Global Manufacturing Engineering. Overigens is de RoboGlove al korte tijd getest door General Motors, dit gebeurde in een preproductiefaciliteit voordat het bedrijf op zoek ging naar een licentiepartner.

Robothandschoenen vinden steeds vaker hun weg naar de gewone consument en de gezondheidszorg. Zo is er een handschoen die blinde gebruikers via sensoren laat ‘zien’, een handschoen die het herstelproces na een beroerte versnelt en één die je laat klimmen als Spiderman.