NASA gaat private bedrijven inhuren om te zoeken naar water op de maan

NASA gaat private bedrijven inhuren om wetenschappelijke instrumenten naar de maan te brengen. Daar trekt de organisatie 2,6 miljard dollar voor uit, meldt Quartz. Met de instrumenten moet er op de maan gezocht worden naar water, waterstof en andere bronnen.

Negen bedrijven kunnen bieden op de zoektocht naar de grondstoffen op de maan. Met die grondstoffen wordt het eerste werk gedaan voor een potentiële terugkeer van mensen naar de maan. De laatste keer dat er iemand op de maan was, was in 1972.

Geheimen

“De maan zit vol geheimen”, stelt Zurbuchen, een natuurkundige die de afdeling leidt waar het project onder valt. “Er zijn delen van de maan, zeker waar de zon en de aarde aan dezelfde kant van de maan zitten, waar het zo rustig is dat we helemaal terug naar het begin van het universum kunnen kijken op een manier dat we niet op een andere plek kunnen doen.”

“Op de maan is water en we willen leren hoe we dat kunnen gebruiken, want we willen teruggaan met mensen.” De bedrijven die meedoen zijn onder meer Lockheed Martin Space Systems, Orbit Beyond, Draper en Deep Space Systems. SpaceX en Blue Origin doen niet mee aan het programma.

NASA heeft niet uitgelegd waarom de bedrijven gekozen werden en hoe de financiering tussen de bedrijven wordt verdeeld voor de vluchten. De vluchten moeten al aan het einde van 2019 beginnen.