NASA geeft donderdag een persconferentie over de Kepler-missie

kepler-nasa

Op zijn website kondigt het Amerikaanse onderzoeksinstituut NASA een persconferentie aan die aanstaande donderdag plaats zal vinden met nieuws over de Kepler-missie.

De satelliet Kepler is de wijdere omgeving van ons zonnestelsel aan het afstruinen op zoek naar planeten die om een ster heen draaien. Dit zijn zogenaamde exoplaneten. Als een exoplaneet genoeg overeenkomsten heeft met onze aarde, kan het zijn dat daar leven mogelijk is. In het eerste deel van de missie, dat van 2009 tot 2012 duurde, bleek dat exoplaneten veel voorkomen. In 2014 begon de tweede Kepler-missie, genaamd K2. Doel van deze missie is om meer exoplaneten te vinden en andere kosmische fenomenen te onderzoeken

TRAPPIST-1

NASA geeft verder niets weg over de inhoud van de persconferentie. Volgens The Independent zal het nieuws zeker te maken hebben met exoplaneten. Eerder dit jaar kwam NASA met groot nieuws over de K2-missie, toen het een zonnestelsel ontdekte dat veel overeenkomsten vertoont met de Melkweg. Om de ster TRAPPIST-1 (vernoemd naar een Belgische telescoop) draaien zeven exoplaneten. Zeker drie daarvan hebben de juiste temperatuur om buitenaards leven mogelijk te maken.

In 2018 wordt de James Webb Space Telescope de ruimte in geschoten om het zonnestelsel rond TRAPPIST-1 verder te onderzoeken. Webb zal vooral de chemische samenstellingen en atmosferen van de exoplaneten bestuderen, om te zien of leven daar echt mogelijk is.

De persconferentie begint donderdag om 18.00 uur Nederlandse tijd en is hier live te volgen.