NASA is bezorgd over de brandstofplannen van SpaceX voor hun raket

Begin september ontplofte een raket van SpaceX op het lanceerplatform, tijdens een oefening voor het bijvullen van brandstof. Vervelend voor SpaceX, maar voor NASA is het een bron van grote zorgen. De advisory committee van het ruimtevaartbedrijf vindt het namelijk gevaarlijk dat Elon Musk’s bedrijf dezelfde procedure voor het bijvullen van brandstof wil gebruiken bij de toekomstige vluchten met astronauten. Dit schrijft The Wall Street Journal.

Het probleem is dat SpaceX de brandstof in de raket wilt plaatsen terwijl de astronauten al in hun capsule zitten. Nu is er dus een raket ontploft – zonder mensen er in, gelukkig – en dat laat direct zien waar de gevaren zitten.

Het committee heeft inmiddels een aantal waarschuwingen gegeven over de mogelijke veiligheidsproblemen die bij de plannen van SpaceX betrokken zijn. Die kunnen voor problemen zorgen bij de technische en financiële aannames die SpaceX heeft over het vervoeren van astronauten van en naar ISS. De bedoeling is dat die vluchten aan het einde van dit decennium al beginnen. De leiders van NASA moeten ondertussen beslissen of ze deze plannen, die tegen de veiligheidsprotocollen ingaan, willen goedkeuren.

De eerste zorgen werden al in een brief in december vorig jaar aan NASA uitgedrukt. Die kwamen van Thomas Stafford, een voormalige astronaut en luitenant bij de Air Force. Het committee stemde toen unaniem tegen de plannen van SpaceX.

SpaceX

SpaceX heeft inmiddels laten weten dat ze een “betrouwbaar brandstof- en lanceringsproces hebben gemaakt, waarbij de duur en het aantal personeelsleden dat blootgesteld wordt aan de gevaren van de lancering geminimaliseerd wordt.” Bij dit proces wordt onderkoelde brandstof gebruikt, waardoor er meer voortstuwingskracht ontstaat. Het nadeel is dat de raket dan wel binnen een half uur na het toevoegen van de brandstof moet worden gelanceerd. Daardoor heeft de crew niet genoeg tijd om in positie te komen voor ze vertrekken. Om die reden zitten ze al in de cabine als de brandstof wordt bijgevuld.

Overigens stopt SpaceX zeker niet met zijn lanceringen. Vanaf deze maand willen ze weer raketten laten vertrekken.