NASA neemt na vijftien jaar afscheid van Mars-rover Opportunity

NASA-Opportunity

De bedoeling was dat hij maar een paar maanden aan het werk zou zijn op Mars, maar uiteindelijk bleef hij vijftien jaar rondhangen: Opportunity. Nu is de reis van de Mars-rover toch echt voorbij. NASA heeft bekendgemaakt dat ze zijn gestopt met het communiceren met de robot, wat betekent dat de missie is stopgezet. Dat meldt Reuters.

Opportunity landde in januari 2004 op de rode planeet, een paar weken na zijn tweelingbroer Spirit. De bedoeling was dat het voertuig een kilometer zou rijden op de planeet, en een paar maanden onderzoek zou doen. Uiteindelijk reed hij maar liefst 45 kilometer en bleef hij langer actief dan iedere andere robot op de planeet.

Op 10 juni vorig jaar werd het contact met de rover verloren, tijdens een zandstorm. Sindsdien heeft NASA meerdere pogingen gedaan om de rover te bereiken. Mogelijk is de apparatuur kapot gegaan tijdens de storm, en werden de zonnepanelen van het apparaat geblokkeerd.

Afgelopen dinsdag stuurden de engineers voor het laatst een bericht naar de rover, in de hoop hem weer actief te kunnen krijgen. Maar helaas, er werd niets meer gehoord. En daarmee komt de missie van Opportunity tot een einde.

Resultaten

De missie was echter niet zonder resultaten. De rover verzamelde bewijs om aan te tonen dat de planeet ooit nat was en warm genoeg was om mogelijk leven te kunnen bevatten. De missie kostte maar liefst een miljard dollar.