NASA ontdekt zeven nieuwe planeten. Zo zien ze er uit

NASA heeft gisteren bekend gemaakt dat rond de ster Trappist-1 in het sterrenbeeld Aquarius zeven planeten draaien, die ongeveer dezelfde grootte hebben als de aarde. Drie zouden zelfs vloeibaar water kunnen hebben, waardoor er leven mogelijk kan zijn. En dat is gigantisch nieuws voor de astronomen op deze wereld.

De planeten zijn ongeveer veertig lichtjaren van ons verwijderd, dus denk niet dat je er snel op vakantie kunt gaan. Maar het feit dat er op een aantal planeten leven kan zijn, is een enorme doorbraak. “Dit is de eerste keer dat we zeven planeten hebben die we Aarde-achtig kunnen noemen en in een gematigde zone staan”, vertelt Michael Gillon van de Universiteit van Luik tegenover CNet.

Trappist-1 en zijn planeten

De planeten heten Trappist-1b tot en met h, waarbij a het dichtste bij de ster (hun zon) staat waar ze omheen draaien. Hoewel de planeten veel dichter bij de ster staan dan wij bij onze zon, kan de temperatuur geschikt zijn voor leven. Trappist-1 is namelijk een veel koudere ster dan onze zon. De planeten 1b, c en d hebben waarschijnlijk geen of weinig water op het oppervlak, maar 1d, e en f andere planeten hebben dat waarschijnlijk wel.

En daarmee is het voorlopig nog niet klaar met het nieuws. In de aankomende jaren komt er namelijk een nieuwe generatie aan gigantische telescopen bij, waardoor we de planeten mogelijk beter kunnen bestuderen. Dat betekent dat er mogelijk nog veel meer nieuws gaat komen.

Op vakantie op de Trappist-planeten

NASA laat het niet alleen bij het nieuws, maar heeft ook een aantal artistieke indrukken gegeven van de planeten.
Zo geeft NASA een indruk van hoe de oppervlakte van Trappist-1f er uit ziet.

Trappist-1f

NASA maakte bovendien een VR-ervaring van het oppervlakte van Trappist-1d, die op YouTube te bekijken is met bijvoorbeeld een Google Cardboard. Zo kom je dichter bij de Aard-achtige planeet dan ooit.

Daarnaast maakten ze een poster van hoe het zou zijn om op vakantie te gaan op Trappist-1e.

Trappist-1e