NASA ontwikkelt ‘slimme’ bril voor in de ruimte

De markt van smart glasses mag dan moeilijk op gang komen, het weerhoudt de NASA er niet van om een dergelijke bril te ontwikkelen voor in de ruimte. De slimme bril zou astronauten uitstekend kunnen helpen bij het uitvoeren van reparaties in de ruimte, zo meldt Bloomberg.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft hiervoor de handen ineen geslagen met de, in San Francisco gevestigde, Osterhout Design Group. Gezamenlijk zullen de organisaties een slimme bril ontwikkelen, waarbij astronauten realtime informatie doorkrijgen welke handeling zij moeten uitvoeren tijdens een reparatie. Dit is mogelijk door de software van NASA in de bril te integreren.

osterhout design group

Op deze manier worden de astronauten door het reparatieproces gegidst en zijn zij niet langer afhankelijk van papieren handleidingen of laptops. In de meeste gevallen zijn de handleidingen en laptops dermate onhandig, dat astronauten geneigd zijn om met het front op aarde te communiceren. Echter kost dit te veel tijd in het geval van nood, waardoor de slimme bril uitkomst moet bieden.

Om tot de ontwikkeling van een dergelijke bril te komen, werd Google benaderd door enkele vertegenwoordigers van de NASA. Echter gaf Google geen gehoor aan NASA, door te stellen dat het zich alleen wilde richten op een consumentenvariant van de Google Glass. Begin dit jaar besloot het bedrijf de Glass uit de distributie te halen.

Het is nog niet bekend wanneer de bril voor het eerst gebruikt gaat worden in de ruimte.