NASA overweegt om ruimtereisjes te gaan verkopen aan toeristen

Marsraket-NASA

NASA is aan het overwegen om ruimtereisjes te gaan verkopen aan toeristen. Het gaat specifiek om de verkoop van plekken in raketten die astronauten naar ISS gaan brengen. Dat meldt The Wall Street Journal. Op die manier hoopt de organisatie een nieuwe inkomstenbron te creëren.

Het voorstel zit nog in een beginnend stadium en is onderdeel van plannen van de organisatie om zich beter te positioneren in het bewustzijn van mensen door met de private sector te werken. Het voorstel moet echter nog goedgekeurd worden door de gehele adviesraad van de organisatie, en dan doorgestuurd worden naar NASA Administrator Jim Bridenstine.

Bridenstine zei twee maanden geleden dat hij een committee op ging zetten om te onderzoeken hoe de organisatie beter kan samenwerken met de industrie. Hij zei dat hij wilt dat NASA en zijn astronauten “ingebed zijn in de Amerikaanse cultuur”. Het committee heeft afgelopen vrijdag gezegd het voorstel te steunen.

Ook onderzoekt NASA wat het zou opleveren als zijn logo voor commerciële doeleinde gebruikt mag worden en als astronauten in reclames verschijnen die het merk van de organisatie versterken.

Witte Huis

Het voorstel komt nu het Witte Huis in 2025 wil stoppen met de directe financiering van ISS, en het laboratorium in de ruimte wil verkopen aan een commerciële entiteit. Hier zijn diverse vragen over naar boven gekomen, onder meer over hoe het Witte Huis dit wil doen en hoe dit gefinancierd wordt.

Het verkopen van plaatsen in raketten naar ISS kan een kleine stap richting dat doel zijn. NASA zou immers miljoenen dollars kunnen vragen voor de ritjes. De winst daarvan kan gebruikt worden om ruimtestations als ISS te financieren.