NASA wil zorgen dat we kunnen leven op Mars dankzij een magnetisch veld

Anderhalf jaar geleden stelde Elon Musk voor om atoombommen op Mars te gooien. Hij wil de mensheid naar de Rode Planeet brengen, maar ziet ook in dat die nu nog niet bewoonbaar is omdat het klimaat niet meewerkt. De planeet kan volgens Musk wel een “opknapbeurt” gebruiken en atoombommen zouden een oplossing zijn om de planeet op te warmen – zei hij grappend in een interview met talkshowhost Stephen Colbert.

Ruimtevaartorganisatie NASA is iets conservatiever ingesteld en komt nu met een ander (en wellicht realistischer) plan om Mars leefbaarder te maken voor de mens. Samen met een groep wetenschappers hebben ze vorige week een plan naar buiten gebracht om een magnetisch veld rond de planeet te creëren.

Hierdoor zou de atmosfeer dikker worden en bemande Mars-missies in de toekomst meer kans op slagen krijgen, schrijft Universe Today. Een dikkere atmosfeer is belangrijk om vloeibaar water permanent aan het oppervlak te laten verblijven en zou het landen op de planeet ook makkelijker maken.

Van warm en vochtig naar koud en onbewoonbaar

In de wetenschap heerst de consensus dat Mars – net als de Aarde – ooit een magnetisch veld rond zich had die de atmosfeer beschermde. Maar zo’n 4,2 miljard jaar geleden verdween dat veld waardoor de atmosfeer langzaam oploste. Hierdoor veranderde Mars in de miljoenen jaren die volgden van een warme en natte planeet tot de koude en onbewoonbare planeet die we vandaag kennen.

Volgens het team van NASA hebben eerdere tests aangetoond dat een magnetische veld ervoor zou kunnen zorgen dat de atmosfeer op Mars dikker wordt, waardoor een soort broeikaseffect ontstaat waardoor de oppervlakte van de planeet warmer wordt. Hierdoor smelten de ijskappen van de noordpool, waardoor water beschikbaar komt voor eventuele kolonisten.

De groep wetenschappers geven toe dat het om een enigszins “fantasievol” plan gaat, maar beweren dat het niet onmogelijk is en benadrukken dat het bij de toekomstige exploratie van de planeet zeker zou kunnen helpen.