Document NASA: ‘Witte Huis wil internationaal ruimtestation ISS privatiseren’

De Amerikaanse overheid wil het internationaal ruimtestation ISS laten runnen door private bedrijven. Dat blijkt uit een intern document van de NASA, ingezien door The Washington Post. Vorige maand meldde The Verge al dat het Witte Huis de subsidie voor ISS na 2024 wil stopzetten.

Daarmee beëindigen de Verenigde Staten de overheidssteun voor het ruimtestation, maar dat betekent niet dat de Amerikanen het laboratorium achter zich laten. Het Witte Huis werkt aan een plan om het ruimtestation over te dragen aan de private sector.

Om de overgang plaats te laten vinden, zou de Amerikaanse overheid 150 miljoen dollar voor het fiscale jaar 2019 nodig hebben, gevolgd door een hoger bedrag in de daaropvolgende jaren. Daarmee wil de overheid “de ontwikkeling van commerciële mogelijkheden en partijen mogelijk maken”, staat in het document. “[D]ie zullen ervoor zorgen dat de commerciële opvolgers van het ISS operationeel zijn, zodra dat nodig gaat zijn.”

Het privatiseren van het ISS is nog geen gelopen race, schrijft The Washington Post. De beslissing zal vermoedelijk aanlopen tegen een kritische oppositie. De Verenigde Staten hebben bijna 100 miljard dollar in de ontwikkeling van ISS gestoken. Dat zou de Amerikaanse overheid niet zomaar achter moeten laten, vinden tegenstanders van het plan.

Het document waar The Washginton Post zich op baseert, is volgens de krant nog vrij ongedetailleerd over hoe de overgang eruit daadwerkelijk zou moeten zien. Het Witte Huis wil de mogelijkheden voor privatisering nog verder onderzoeken.

Foto: NASA