NBA-teams mogen data van wearables niet gebruiken bij contractonderhandelingen

De NBA heeft een nieuwe overeenkomst (PDF) gemaakt waaraan haar teams zich moeten houden bij het onderhandelen over contracten met spelers. Hieruit blijkt dat de data die de wearables van de spelers verzamelen niet gebruikt mogen worden bij de onderhandelingen.

De data mag volgens het document alleen gebruikt worden voor tactische doeleinden, bijvoorbeeld om een basketbalspeler te helpen bij het verbeteren van zijn spel. Alle data uit de wearables wordt dan ook beschikbaar voor de speler en eventueel voor een aantal werknemers bij het team. Wordt het toch tijdens de onderhandelingen gebruikt, dan kan dit een boete opleveren van 250.000 dollar.

De overeenkomst is belangrijk, omdat diverse teamleden duidelijk hebben gemaakt dat ze geen fitnessapparaat gebruiken tot deze er zou komen.

Wedstrijden

Spelers mogen wearables overigens ook niet dragen tijdens wedstrijden, ook al is deze regel al meerdere keren gebroken. Wel zijn er een aantal uitzonderingen. Apparaten van onder meer Adidas, Intel en Catapult mogen wel tijdens een wedstrijd gebruikt worden.

Binnenkort moet er ook een committee komen dat deze regels in de gaten houdt. Zij bepalen dan of nieuwe wearables gebruikt mogen worden en beslissen of ze verboden worden voor de teamleden vanwege veiligheidsoverwegingen. Bij deze beslissingen kunnen ze de hulp inroepen van een expert, die zijn mening geeft. Het is voor teamleden en teams niet mogelijk om te vragen of een specifieke wearable mag worden toegestaan, ook niet voor een persoon of een team.