NBA omarmt de kracht van Big Data en opent archieven online

Mijn eerste bezoek aan een Amerikaanse honkbalwedstrijd zal me altijd bijblijven, vooral ook omdat ik zag hoe de toeschouwers als bezetenen meezaten te schrijven met alle statistieken. Ik heb het vaker gezegd: de Amerikanen zijn dol op de stats rond de sport. En dus ging eind vorige week – net voor het All Star Weekend – de vlag uit bij basketbal fans: de NBA gooide hun complete archief open voor publiek, online!

De nieuwe tool, te vinden op NBA.com/stats is een samenwerking tussen de basketbal bond en SAP. Wie voor het eerst binnenkomt op het platform zal zich verbazen over de rijkdom van de data.

nba_stats_1

Met een paar klikken zie je namelijk een complete analyse per competitie, team of speler en is haast elk gescoord punt in zijn carrière meegenomen in de analyse. Uiteraard ontbreken de sociale koppelingen niet: met een paar kliks heb je je eigen onderzoek gedeeld via Twitter, Facebook of Google Plus.

Erg indrukwekkend en als liefhebber van Amerikaanse sporten ben ik hier de komende periode wel even zoet mee. Toch hoop ik dat we een soortgelijk initiatief snel zien voor het Europese voetbal… Hoe fijn zou zo’n tool zijn bij het managen van je team in FIFA13 op de Xbox?

Kijk voor meer basketbal stats hier.

nba_stats_2