NCTV: ’71 procent van de Nederlanders niet voorbereid op digitale dreigingen’

De Nederlandse bevolking is naar eigen zeggen niet klaar voor cyberdreigingen. Maar liefst 71 procent zegt hier namelijk niet op voorbereid te zijn. Dat stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in de Risico- en Crisisbarometer (pdf). Het onderzoek werd door Motivacation uitgevoerd onder 800 Nederlanders van 15 jaar en ouder.

18 procent van de Nederlanders zegt wel voorbereid te zijn op cyberdreigingen door middel van antivirussoftware en firewalls. 4 procent zegt zijn wachtwoorden regelmatig te wijzigen en 3 procent is “voorzichtig op het internet”.

Zorgen

Nederlanders maken zich wel zorgen om cyberdreigingen. Namelijk 31 procent zegt zich hier zorgen over te maken. 69 procent stelt dat het waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk is dat cyberdreigingen in Nederland plaatsvinden. Daarmee staan digitale dreigingen voor het eerst in de top 3 van dreigingen waar we ons het meeste zorgen over maken.

Maar die dreiging heeft dan weer niet de meeste impact op de samenleving, aldus de ondervraagden. Bij terrorisme zou die impact volgens hen groter zijn.

Verder wordt er naar nepnieuws gekeken in het onderzoek. Een derde zegt zich hier zorgen over te maken, 58 procent doet dat weinig of helemaal niet. 71 procent zegt nepnieuws soms of altijd te herkennen. 66 procent stelt nieuws soms of altijd op juistheid te controleren. Dit doen ze onder meer door naar gebruikte bronnen te kijken.