Nederland heeft de wereldprimeur met de zelfrijdende taxi

Het wordt waarschijnlijk de wereldprimeur met zelfrijdende taxi’s op de openbare weg: de WEpods die in Ede en Wageningen mensen gaan vervoeren van station Ede-Wageningen naar de universiteit (en weer terug). De zelfrijdende wagentjes, gemaakt door het Franse bedrijf Easymile zijn inmiddels geleverd en over twee maanden starten de testritjes op de openbare weg.

De planning is dat ze volgend jaar ook echt gaan rijden. Eerst nog met een medewerker aan boord die in kan grijpen als dat nodig is, en volgens een vaste route. Als is aangetoond dat de karretjes echt veilig zijn, gaan ze volledig zelfstandig rijden. Er wordt dan nog enkel toezicht gehouden vanuit een controlekamer. Voordat de WEpods zelfstandig mogen gaan rijden, is nog wel toestemming nodig van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

In eerste instantie gaan er gedurende drie maanden twee WEpods rijden. Daar passen zes mensen in en ze kunnen maximaal 25 km/u rijden. Via een app kunnen bezoekers aan de universiteit vooraf een taxiritje reserveren. Als je vervolgens in de WEpod zit krijg je via schermen informatie over het project en over de omgeving. Is het een succes, dan wil het bedrijf achter de WEpod, waar onder meer TNO en TU Delft inzitten, de zelfrijdende taxi’s ook op andere plekken inzetten.

Nederland heeft niet de primeur met de wagentjes zelf. Ze hebben zich al bewezen in Zwitserland en Finland, maar daar reden ze op wegen die exclusief bedoeld waren voor de zelfrijdende taxi’s. Ook rijden er op er al andere zelfrijdende taxi’s/bussen op aparte wegen of privéterrein, waaronder de Rivium Shuttle in Rotterdam. Maar als alle testen voorspoedig lopen zijn we straks dus het eerste land ter wereld met zelfrijdende taxi’s op de openbare weg.