‘Nederland host een kwart van de illegale downloadsites’

Illegaal downloaden, piraterij

Een kwart van de websites voor illegaal downloaden wordt in Nederland gehost. Dat stelt Torrent Freak op basis van een rapport van de Europese Unie. In dat rapport worden websites voor piraterij opgesteld en waar ze gehost worden. De Verenigde Staten maakte zo’n zelfde soort lijst.

De meest populaire hostingpartij voor deze illegale websites wereldwijd is LeaseWeb, uit Nederland. Het bedrijf host 289 websites, wat ruim 13 procent is. Amazon volgt op deze lijst met 7,1 procent.

In totaal wordt 25,1 procent van de illegale sites in ons land gehost, waarmee Nederland op de tweede plek staat van de landen die de meeste illegale downloadsites hosten, achter de Verenigde Staten met 34 procent van alle websites. De twee landen zijn samen goed voor 59 procent van alle domeinnamen voor dergelijke websites.

Actie ondernemen

De lijsten waar Torrent Freak zich op baseert, kijken naar websites die content illegaal aanbieden. Het gaat bijvoorbeeld om torrentwebsites met illegale downloads of plekken waar materiaal dat auteursrechtelijk beschermd is illegaal gestreamd kan worden. De websites op de lijsten worden het vaakste gemeld door eigenaars van auteursrechten.

Het doel van de lijsten is om buitenlandse overheden te motiveren om actie te ondernemen tegen de websites. Daarbij is het opvallend dat veel van de websites in de Verenigde Staten en de Europese Unie gehost worden, omdat zij vaak naar andere landen wijzen over het hosten van dergelijke sites.

De website WebSchauder stelt dat ook dat de EU en de VS hun eigen problemen eerst op moeten lossen, voor ze “in lange rapporten klagen over verstoorders in andere landen”. “Het probleem van ongereguleerde distributie vindt niet exclusief in exotische landen plaats, maar vooral in West-Europa en de VS. Als je het wil oplossen, moet je hier beginnen en verantwoording geven aan de datacentra.”

Foto: Shutterstock.com