‘Nederland is verwikkeld in een cyberoorlog met Rusland’

Cyberoorlog, hack, Russische hackers

Volgens minister Ank Bijleveld van Defensie is Nederland in een “cyberoorlog” met Rusland verwikkeld. Dat heeft de minister in WNL op Zondag gezegd, meldt het AD. Rusland probeert invloed te hebben op ons normale dagelijks leven en onze democratie, aldus de minister. “We moeten af van de naïviteit op dat terrein.”

Dit was dan ook een belangrijke reden om de gepoogde hack-aanval van de Russen op de OPCW bekend te maken, stelt de bewindsvrouw. Die Russen wilden het wifi-netwerk van de organisatie hacken, maar werden op heterdaad betrapt. Vier Russische militairen werden het land uit gezet. Rusland stelt dat het alleen om een routinebezoek ging.

Ook wijst ze op de politieke beïnvloeding vanuit Rusland, meldt de NOS. Zo proberen de Russen het publieke debat te beïnvloeden. “Je zag dat onze informatie heeft opgeleverd dat ze bij antidopingorganisatie WADA actief waren en dat ze bij MH17 actief waren”.

Cybersoldaten

Bijleveld zegt de NAVO te hebben aangeboden om Nederlandse cybersoldaten in te zetten, waar nu actief naar gekeken wordt. Verder wordt gekeken hoe “we zelf offensief dingen doen als het nodig is”.

Foto: Shutterstock.com