Nederland krijgt nog dit jaar ondersteuning voor doorsturen locatiegegevens bij bellen 112

Nederland gaat de technologie die automatisch je locatie doorgeeft als je 112 belt nog dit jaar ondersteunen. Dat schrijft minister voor Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer. De technologie Advanced Mobile Location (AML) is momenteel wel in België en een aantal andere Europese landen beschikbaar, maar niet in Nederland.

Naast ondersteuning van landen moeten ook smartphones AML ondersteunen. Google maakte in 2016 bekend alle Android-telefoons van de technologie te willen voorzien. Ondersteuning voor Apple’s besturingssysteem iOS bleef tot nu toe echter uit, tot ergernis van de European Emergency Number Association (EENA).

De EENA heeft als doel om de werking van het alarmnummer 112 in Europa verbeteren. De organisatie stuurde een half jaar geleden een open brief aan Apple met het verzoek om de AML-technologie in de iPhone beschikbaar te maken.

Gisteren kwam Apple over de brug. Het bedrijf maakte bekend dat AML vanaf iOS 11.3 wordt ondersteund. Deze update komt dit voorjaar naar smartphones vanaf de iPhone 5s. Belangenorganisatie EENA is blij met de stap. “De aankomende iPhone-update is een enorme verbetering voor het dagelijkse werk van hulpdiensten”, schrijft de organisatie in reactie op de aankondiging.

In de brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Grapperhaus dat de overheid dit jaar ook een 112-app wil uitbrengen. Met die app kunnen naast locatiegegevens ook andere data bij hulpdiensten terechtkomen.