Nederland voor het eerst in top 3 meest innovatieve landen

Wat betreft innovatie doen we het prima. Voor het eerst staat Nederland in de top 3 van de meest innovatie landen van de Global Innovation Index. Daarmee laten we dit jaar onder meer de Verenigde Staten (plek 4), Singapore (plek 7) en Duitsland (plek 9) achter ons. België staat op plek 27.

Zwitserland voert de lijst aan, gevolgd door Zweden. De top 10 wordt verder gevuld door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Singapore, Finland, Duitsland en Ierland. De stijging van Nederland is vooral het gevolg van een verandering in de beschikbaarheid en analyse van data waarop de innovatie-index wordt gebaseerd.

Nederland hoort al een aantal jaar tot de top 10 van de Global Innovation Index. De afgelopen jaren fluctueerde onze plek op de ranglijst wel, maar kwamen we steeds dichter bij onze huidige positie. Vorig jaar schoten we opeens naar plek 9. Het jaar daarvoor bereikten we de vierde plaats, net zoals in 2013. In 2014 stonden we op de vijfde plek.

Eindhoven als innovatieve regio

Naast een analyse per land, wordt in de Global Innovation Index ook een analyse per regio gemaakt. Daarin staat Eindhoven op een respectabele nummer 18. Deze lijst is gebaseerd op het aantal ingediende patenten. De Brainport heeft zijn positie vooral te danken aan Philips. Maar liefst 85 procent van de ingediende patenten was van dit bedrijf afkomstig.

De top 20 wordt verder alleen gevuld met regio’s in de landen Japan, China, de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Frankrijk en Duitsland.