In Nederland kunnen bedrijven sinds vorige week hun eigen simkaart aanbieden onafhankelijk van een specifieke provider. Nederland is het eerste land dat de regels aanpast maar als meer landen het voorbeeld volgen kan dat grote implicaties hebben voor mobiele diensten en het “internet of things”.
Rudolf van der Berg, econoom en beleidsanalist, legde een aantal jaar geleden al uit hoe zoiets zou kunnen werken voor een bedrijf zoals Apple. Deze versoepeling van regels betekent dat Apple niet meer aan providers gebonden is en direct verbindingen kan verkopen aan haar klanten. Het bedrijf kan haar klanten voorzien van simkaarten en hen het meest geschikte netwerk toewijzen op basis van hun locatie.
Apple kan bovendien data en belminuten inkopen van honderden verschillende providers over de hele wereld. De klant krijgt dan telkens het netwerk toegewezen met het beste bereik op die specifieke locatie. Dat betekent dat als je op vakantie of zakenreis gaat naar een ander land (bijvoorbeeld Spanje) je niet meer bang hoef te zijn voor hoge kosten; Apple wijst je dan namelijk een Spaans netwerk toe. Zo ben je nooit meer te gast in een ander land maar ben je – op mobiele telefonie gebied – overal ter wereld “thuis”.
Het is echter nog maar vraag of Apple of Samsung interesse heeft om de provider van haar klanten te worden. Al eerder waren er geruchten dat Apple bezig was met de ontwikkeling van zo’n soort simkaart maar dat lijkt nu stil te liggen. Volgens van der Berg liggen er echter ook kansen voor machine-to-machine (M2M) communicatie.
Alle auto’s van GM worden nu bijvoorbeeld geschikt gemaakt voor toegang tot het 4G netwerk. GM is echter gebonden aan AT&T in Amerika, ongeacht aan welke providers je verder gebonden bent. Met een netwerk-onafhankelijke simkaart kan GM je het netwerk toebedelen dat je het beste bereik biedt op de plek waar je op dat moment aan het rijden bent.
Providers zullen minder blij zijn met dit idee maar het zou de mobiele industrie en de “internet of things” goed doen. Er is tot nu toe weerstand van ontwikkelaars om gadgets en toepassingen met het mobiele netwerk te verbinden; dat betekent namelijk dat ze zich moeten verbinden aan één provider. Een netwerk-onafhankelijke simkaart zou dat obstakel echter wegnemen en maakt mobiel internet een stuk aantrekkelijker, zegt van der Berg.
Toch zal het nog even duren voordat zoiets in werking zal treden. Nederland heeft nu misschien de regels versoepeld maar zo’n onafhankelijke simkaart is nog steeds illegaal in bijna elk ander land ter wereld. Bovendien zijn er volgens van der Berg nog wat technische implicaties die overwonnen moeten worden. Het lijkt echter veelbelovend dat de Nederlandse providers hebben ingestemd. Laten we afwachten wie volgt.