Nederlanders bouwen een fysieke wachtwoordmanager

Vaulteq

Een nieuw, Nederlands crowdfundinitiatief wil de vertrouwde wachtwoordbeheerder net wat anders aanpakken. De Vaulteq bewaart al je gebruikte wachtwoorden, maar doet dit niet in een programma. In plaats daarvan heb je een speciaal kastje in huis staan, met daarop alle versleutelde wachtwoorden.

Het Vaulteq-kastje verbindt met bijbehorende software, zodat je vanaf een smartphone, tablet of computer makkelijk bij de codes kunt. Je hoeft dan alleen maar je hoofdwachtwoord in te vullen om Vaulteq te ontgrendelen. Het idee werkt dus hetzelfde als wachtwoordsoftware zoals Lastpass en 1Password. Alleen de uitvoering is anders: je wachtwoorden staan buiten je apparaten opgeslagen, op een zelfstandig apparaat.

Door je wachtwoorden op één centrale plek te bewaren, heb je vanaf al je apparaten toegang tot je gebruikersinformatie. Dat is met alternatieve software ook al mogelijk, maar deze programma’s vereisen vaak dat je op een bepaalde manier synchroniseert. Hierdoor staan bijvoorbeeld al je wachtwoorden op een externe website, of in Dropbox zodat meerdere apparaten erbij kunnen. Op hoe meer plekken je wachtwoorden staan, hoe kwetsbaarder je bent. Dat gevaar neemt Vaulteq weg, door één centrale opslagplek te bieden.

Je kunt de Vaulteq bestellen door op Indiegogo geld te doneren. Voor 99 dollar haal je het apparaatje in huis – mits de makers hun streefbedrag van 50.000 dollar inzamelen.