Nederlanders zijn geen fan van slimme koelkast, maar wel van robotstofzuiger

In 1 op de 25 huizen in Nederland is een robotstofzuiger te vinden. In totaal hebben 300.000 Nederlandse huishoudens een stofzuiger die zelfstandig zijn werk doet. Dit blijkt uit de Smart Home Monitor, een marktonderzoek van Multiscope onder 6000 Nederlanders. iRobot is het populairste merk en is goed voor één op de vijf robotstofzuigers. Philips heeft een aandeel van 9 procent, gevolgd door Dirt Devil met 6 procent.

De meeste ondervraagden gaven aan dat ze de robotstofzuiger hebben aangeschaft vanwege het gemak. En het lijkt voorlopig ook één van de weinige huishoudelijke apparaten waarvan een ‘slimme’ versie aftrek vindt in Nederland. Slimme koelkasten, wasmachines en ovens zijn nog nauwelijks te vinden in Nederlandse huizen. En uit het onderzoek blijkt dat hier ook niet veel interesse in is. Volgens Multiscope zien mensen simpelweg geen toegevoegde waarde.

Daarentegen doen slimme thermostaten het wel goed. Uit een eerder onderzoek van de Smart Home Monitor bleek dat 1 op de 12 huizen een slimme thermostaat heeft. Er zijn dus twee keer zoveel slimme thermostaten als robotstofzuigers. Daarvan werd overigens slechts iets meer dan de helft direct gekocht, de rest kreeg hem van zijn energieleverancier.