Nederlanders niet blij met aftapwet: 10.000 handtekeningen voor referendum

De aftapwet zorgde in februari dit jaar voor veel ophef. Met de wet wordt onder meer geregeld dat inlichtingendiensten als de AIVD grootschalig internetverkeer mogen verzamelen, onder meer om terroristen op te sporen. Maar activisten vinden dit te ver gaan, omdat gegevens van onschuldige burgers ook kunnen worden verzameld. Actievoerders zamelen nu handtekeningen in om een raadgevend referendum over de wet af te dwingen. Inmiddels zijn er 10.000 handtekeningen verzameld.

De actie is gestart door een groep studenten, die de mijlpaal van 10.000 handtekeningen op Twitter bekendmaakte. Dat is echter pas de eerste fase: in totaal zijn er 300.000 handtekeningen nodig om een referendum af te dwingen. Daar hebben ze nu nog zes weken voor.

De kiesraad moet nu de geldigheid van de eerste 10.000 handtekeningen verifiëren. Zijn ze inderdaad geldig, dan is het pas de tweede keer sinds de referendumwet geïntroduceerd is dat die grens bereikt is. Dat zegt een woordvoerder van de Kiesraad tegenover NU.nl. De ander die dat voor elkaar kreeg was Geenpeil met een actie voor een referendum over het Oekraïne-verdrag. Die actie behaalde ook de 300.000 handtekeningen.

Zorgen

De petitie over de aftapwet is begonnen door masterstudent Tijn de Vos. Tegenover NU.nl zegt hij zich zorgen te maken over privacy-inbreuken door de wet en het gebrek aan de maatschappelijke discussie. Hij is niet alleen in die zorgen: in een hoorzitting zeiden deskundigen bezorgd te zijn over de inzet van de aftapbevoegdheden.

Het kabinet stelt echter dat er voldoende waarborgen zijn om misbruik te voorkomen. De wet is dan ook met een ruime meerderheid door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen.