‘Nederlanders plaatsen verrassend veel haatberichten op Facebook’

Facebook

Dagelijks krijgt het Nederlandse team van Facebook-moderatoren zo’n 8.000 meldingen binnen over discriminerende en racistische berichten. Dat meldt de Volkskrant op basis van een verhaal van een Nederlandse moderator bij het sociale medium en gelekte e-mails en documenten.

Het Nederlandse team van moderatoren werkt vanuit Berlijn en bestaat uit 5 tot 8 personen. In de haatberichten die zij verwerken staat onder meer haat, racisme en verwensingen met ziekten als kanker. Het aantal van 8.000 berichten per dag neemt vooral rond Sinterklaas, verkiezingen en demonstraties van de PVV toe.

Volgens de krant krijgt Nederland opvallend veel van dit soort meldingen. Het aantal ligt in Zuid-Europese landen namelijk veel lager.

Achterstand

Het moderatieteam was in 2017 tijdelijk onbemand. Toen werden meldingen van gebruikers minder snel of niet beoordeeld. Daarbij ging het om berichten als zelfmoord en seksueel misbruik. Destijds hielpen Griekse moderatoren de achterstand weg te werken.

Facebook bood eind vorig jaar zijn excuses aan voor de “vergissingen” die waren gemaakt in het modereren van haatberichten. Dit deed het sociale medium nadat ProPublica een selectie van 49 voorbeeldberichten ter moderatie naar het platform stuurde. De berichten bleven in bijna de helft van de gevallen ongewijzigd online staan.