Nederlanders winnen Global Cyberlympics 2015

Ja, de Global Cyberlympics zijn echt een ding. Tijdens deze jaarlijkse wedstrijd nemen beveiligingsbedrijven het tegen elkaar op, terwijl ze tijdens een aantal ‘hackgames’ moeten spelen of juist een hacker moeten afslaan. Daar blijken wij Nederlanders verdraaid goed in te zijn: de grote winnaar dit jaar was een Nederlands team, met op de tweede plek nog een groep Nederlanders.

Op de eerste plek staat dit jaar het Nederlandse team Hack.ERS van Deloitte, met daarin twee ervaren experts en vier jonge hackers. Vorig jaar kwam Deloitte op de tweede plek terecht, wat reden was om dit jaar meer jonge deelnemers mee te nemen. Bij Deloitte zullen ze in elk geval blij zijn: op de derde plek staat CTRL+ALT+Del, het team van de Amerikaanse tak van Deloitte.

Het KPN-team Sector C, dat vorig jaar op de derde plek terechtkwam, wist ditmaal de tweede positie te bereiken. Dit team wordt al langer geleid door KPN’s eigen Chief Informatie Security Office.

Hack.ERS moest het opnemen tegen in totaal elf teams, voordat ze tot winnaar werden uitgeroepen. Deze tegenstanders waren afkomstig uit Nederland, Verenigde Staten, Australië, Rusland, India, Nigeria, Argentinië en Brazilië.

De Cyberlympics bestonden uit vier rondes. In de eerste ronde moesten de teams binnen vier uur bestanden onder handen nemen, waarbij ze op zoek gingen naar malware, fout netwerkgebruik en andere zaken. Bij ronde 2 moest worden binnengedrongen op een netwerk door gebruik te maken van exploits, terwijl ronde 3 ging om het misbruiken van exploits in webprogramma’s. De vierde ronde was de finale, waarbij teams hun expertise op verschillende manieren konden aantonen.