Nederlanders winnen twee keer de hoofdprijs tijdens Robocup

Robotvoetbal

Kennelijk zijn wij in Nederland goed in het bouwen en besturen van robots. Tijdens de Robocup European Open heeft de Technische Universiteit in Eindhoven maar liefst twee prijzen in de wacht gesleept, aldus een persbericht. De wedstrijd werd ook in Eindhoven gehouden. Het toernooi wordt gezien als het Europees kampioenschap voor robots.

We wonnen onder andere in het voetbaltoernooi voor robots de eerste plek. Hierin moesten robots van 80 centimeter hoog het tegen elkaar opnemen, op dezelfde manier waarop mensen dit op het veld doen. In de finale stond Nederland tegenover Portugal. In de tweede helft werd er tweemaal gescoord, waardoor de Eindhovenaren zichzelf de winnaars mochten noemen.

Naast voetballen was Nederland ook de beste op het gebied van huishouden. De Amigo-robot uit Eindhoven wist het snelst specifieke huishoudopdrachten af te ronden, zoals bijvoorbeeld het serveren van bestellingen.

Niet alleen de Nederlanders scoorden op het toernooi: in andere categorie├źn waren het de Duitsers die de eerste plek bemachtigden. Zij waren het beste in minivoetbal waarbij een golfbal werd gebruikt en een voetbalwedstrijd waarbij iedereen dezelfde robots moest gebruiken.

Het is nu afwachten totdat het wereldkampioenschap voor robots in Leipzig van start gaat. Daar zullen teams van over heel de wereld het in juni tegen elkaar opnemen. Een gezonde, competitieve strijd die tegelijkertijd de ontwikkeling van robots op weg moet helpen.