Nederlands bedrijf maakt 3D TV die werkt zonder 3D bril


Kickstarter is nog maar net in Nederland van start gegaan of de eerste interessante en innovatieve producten van eigen bodem komen al langs. Een daarvan is van Dimenco, dit spin-off bedrijf van Philips belooft op het crowdfundingplatform een brilloze 3D-televisie voor 899 euro.

Duur? Voor een 3D-scherm blijkt dit juist heel weinig geld te zijn; een normaal scherm van ongeveer vijftig inch kost zo’n 5000 euro stelt Maarten Tobias, oprichter van Dimenco. Volgens hem kan zijn bedrijf de consumenten televisie verkopen tegen een lage prijs omdat ultra hd-panelen snel goedkoper worden om omdat Dimenco zelf geen marge op de tv int.

Het grootste probleem bij 3D-televisies waar je zonder speciale bril naar kan kijken is dat ze doorgaans alleen goed werken wanneer de kijker recht voor de televisie zit; het 3D beeld vervalt met een schuine kijkhoek. De nieuwe televisie van Dimenco zou hier geen probleem mee hebben, volgens Tobias moet er een kijkhoek van tussen de 140 en 150 graden mogelijk zijn. Dankzij het gebruik van een ultra hd-scherm zou de beeldkwaliteit bovendien erg hoog zijn ten opzichte van andere 3D-televisies op de markt.

Schermafbeelding 2014-04-29 om 13.57.36

Dimenco maakt nu vooral beeldschermen voor commercieel gebruik, zoals 3D advertenties, maar presenteerde tijdens de consumentenelektr0nica beurs CES 2014 al eerder hun nieuwe 3D-televisie. Om de financiering van de Dimenco-tv mogelijk te maken heeft het bedrijf het toestel vandaag op Kickstarter geïntroduceerd. Heb jij 899 euro over voor een goede 3D televisie?