Nederlands bedrijf Siren Care wint prijs met slimme sokken voor diabetespatiënten

De startup Siren Care van de Nederlandse Henk Jan Scholten heeft tijdens CES een prestigieuze prijs gewonnen. Het bedrijf won de prijs voor beste hardwarestartup en 50.000 euro van TechCrunch. Het bedrijf maakt slimme sokken voor diabetespatiënten, waarmee de temperatuur van de drager gemeten wordt via sensoren.

De sokken van Siren Care bevatten sensoren die door de stof geweven zijn. Beschadigt de huid, dan stijgt je temperatuur. De sokken ontdekken dat en detecteren zo ontstekingen in een vroeg stadium. Scholten vertelt aan RTL Z dat tussen de zeventig en negentig procent van de patiënten zenuwschade oploopt, en het grootste deel daarvan komt voor in de voeten.

In de sokken zit een kleine batterij en een bluetooth-chip. Daarmee kun je ze verbinden met een app op je smartphone. Stijgt je temperatuur plotseling, dan geeft de app een waarschuwing. Vervolgens kun je zien waar die stijging precies plaatsvindt. Houdt het probleem aan, dan kun je naar de dokter gaan. Volgens Scholten voorkomen de sokken zo infecties en amputaties.

Andere doeleinden

TechCrunch vond Siren Care de terechte winnaar, omdat de technologie ook buiten de sokken te gebruiken is. En dat is dan ook het doel dat Scholten voor ogen heeft. Hij wil meer soorten kleding voorzien van sensoren en zo de gezondheid meten en complicaties voorkomen. De techniek is bovendien voor meer doeleinden te gebruiken, maar vooral bedoeld voor chronisch zieken en ouderen. “Onze slimme wearables kunnen hen het beste helpen.” In de toekomst kunnen de sensoren van Siren Care bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor beddengoed die doorligwonden voorkomen.

Maar voor het zo ver is, moeten de sokken eerst nog geleverd worden. Op dit moment kun je ze voor 120 dollar per zeven paar kopen. In de lente worden de eerste paren aan klanten geleverd.