Numrush

Nederlands esports-succes op Dreamhack Summer 2017

Het afgelopen weekend vertrokken er maar liefst twintig Nederlandse spelers naar Dreamhack Summer 2017. Een duidelijk teken dat esports in Nederland in de lift zit. Het digitale festival in Zweden speelt al jaren een grote rol in esports en ik kan me niet herinneren dat er ooit zoveel Nederlanders deelnamen aan professionele competities op het event.

In bijna iedere competitie deed wel een Nederlander mee voor de prijzen. Waar je in het verleden blij was als er een landgenoot meedeed bij één of twee games, deden we dit jaar bij maar liefst vijf verschillende games mee voor de prijzen: Rocket League, Counter-Strike: Global Offensive, Smash Bros. Melee, StarCraft II en Hearthstone.

De resultaten mochten er dit weekend op zijn. Over de volledige breedte werden er goede resultaten neergezet. Zo pakten we de winst bij het dubbelspel van Smash Bros. Melee. Daarnaast sleepten we drie keer een derde plaats en twee keer een vijfde binnen als Nederland.

Maar wie zijn de Nederlandse speler die het afgelopen weekend voor ons land uitkwamen? Ik stel er deze week graag een aantal aan jullie voor.

Petra ‘Petra’ Stoker

Een van de Nederlandse topspelers die dit weekend een derde plaats haalde is Petra Stoker. Ze speelt Counter-Strike: Global Offensive en deed mee in de vrouwencompetitie tijdens Dreamhack Summer. Inderdaad er zijn in esports ook vrouwencompetities en daar hebben we ook een Nederlandse topper rondlopen.

Nog nooit speelde er zoveel Nederlandse esporters om de prijzen Petra speelde vorig jaar nog bij het Nederlandse team mCon, maar maakte de overstap naar het Duitse Team Expert. Nu doet ze mee op het hoogste internationale niveau en maakt indruk. Tijdens de Intel Challenge Katowice werd ze eerder dit jaar ook al knap derde, maar toen bleef, net als dit weekend, een finale voor haar en haar teamgenoten uit. Een mooi doel voor de aankomende toernooien.

Petra is leider van haar team. De zogenaamde ‘shotcaller’. Dat betekent dat zij de strategie van haar team bepaalt en aan het begin van een ronde vertelt wat er gaat gebeuren. Of ze bijvoorbeeld de bom bij punt A of bij B gaan plaatsen. Je kunt dat vergelijken met de rol van een quarterback bij American Football. Er rust dan ook veel druk op haar schouders, maar dat lijkt haar tot nu toe goed af te gaan.

Amsah ‘Amsah’ Augustuszoon

Dit weekend konden we tijdens Dreamhack Summer weer genieten van de beste Nederlandse Smash Bros. Melee-speler: Amsah Augustuszoon. Vorig decennium was hij zelfs even de beste Europese speler. Hij heeft al een prachtige carrière achter de rug, maar lijkt terug te keren op het internationale podium naar wat jaren afwezigheid. Hij tekende eerder dit jaar bij het Nederlandse team Asterion.

De comeback is Amsah op het lijf geschreven. Toen hij in 2006 in de finale stond van The Renaissance presteerde hij iets ongekends. Een comeback die je over een paar jaar zo in ‘Andere Tijden Esport’ tegen kunt komen. In een bloedstollende finale kwam Amsah achter en verloor hij snel drie van zijn vier levens. Maar op miraculeuze wijze vocht hij zich terug in de wedstrijd. Dit moment zal hij altijd met zich meedragen.

Tijdens Dreamhack Summer werd Amsah derde. Een hele knappe prestatie. Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door Armada. De speler die jaren geleden het stokje van Amsah overnam van beste speler uit Europa. Wil hij deze titel weer in handen krijgen, dan zal hij zijn oude rivaal de komende toernooien moeten verslaan. Een pittige opgave.

In de Smash Bros. Melee singels was er dus een mooie derde plaats voor Nederland. In het dubbelspel, dat een stuk minder aandacht krijgt, was er echter winst. Samen met Professor Pro pakte Amsah de titel. Een mooi begin voor die internationale comeback.

Marc ‘ uThemal’ Schlappi

Binnen de StarCraft-wereld staat Marc Schlappi beter bekend als uThemal. Hij draait al jaren mee aan de internationale top van StarCraft II, maar wist pas vorig jaar zijn eerste grote titel op zijn naam te schrijven. Een knappe prestatie als je weet dat in StarCraft II bijna altijd een Zuid-Koreaan wint. Net als een andere Nederlandse speler, Kevin ‘Harstem’ de Koning, was uThermal het afgelopen weekend in Zweden op jacht naar punten voor de wereldranglijst.

Met twintig spelers op het toernooi is duidelijk dat esports in ons land in de lift zit Als uThemal één les heeft geleerd in 2016, dan is het wel dat ieder punt op de ranglijst telt. Want ondanks dat hij een groot toernooi won, liep hij met een puntentotaal van 2530 het WK op 15 punten mis. Super zuur. Meedoen aan het WK, dat wordt gespeeld tijdens Blizzcon begin november, is namelijk de droom van iedere StarCraft-speler. Had hij één plekje hoger gestaan, dan had Marc Nederlandse StarCraft II-geschiedenis geschreven.

Dit jaar is het tijd voor revanche. Met een fantastische vijfde plek tijdens Dreamhack Summer heeft Marc een grote stap op de wereldranglijst gemaakt. En daarmee komt het WK van 2017 ineens heel dichtbij. Dankzij dit resultaat staat hij namelijk op de negende plek van de ranglijst.

Helaas plaatst hij zich daarmee niet voor het WK. Alleen de top acht reist in november af naar Blizzcon. Dat betekent dat Marc nog één plekje moet klimmen op die ranglijst om niet weer in precies dezelfde situatie te komen als vorig jaar. Dat moet de perfecte motivatie zijn om de komende drie maanden nog een paar plaatsen te klimmen en eind dit jaar alsnog geschiedenis te schrijven.

Ander Nederlands esports-talent

Er was meer Nederlands succes tijdens Dreamhack Summer. Zo werd de Nederlander Niels ‘Nielskoek’ Kok derde met zijn team Defuse Kids bij Rocket League. Ook Chris ‘ChrisJ’ de Jong was weer van de partij. Hij wist met zijn team Mousesports helaas niet de groepsfase te overleven bij het mannentoernooi van Counter-Strike.

Voor Hearthstone reisde maar liefst veertien spelers af naar Zweden. Ondanks de sterke groep met spelers als Matthijs ‘Theo’ Lieftink, Louis ‘Mitsuhide’ Bremers en Tyler ‘Tyler’ Hoang Nguyen, die samen met Thijs ’ThijsNL’ Molendijk het Nederlandse Hearthstone team vormen, wist niemand het podium te halen. Iets dat hopelijk betekent dat het geluk ze tijdens de aankomende WK-kwalificatie beter gezind is.

Wat mij dit weekend in ieder geval opviel, is hoeveel goede Nederlandse spelers hun voornaam gebruiken als in-game naam. Petra, Thijs, Niels, Amsah, Chris, Tyler, etc. Ik heb geen idee of dit ook geldt voor spelers uit andere landen. Wie weet is het wel iets typisch Nederlands.

Ik pas met mijn in-game naam, Wardt, in ieder geval prima in dat rijtje. Nu de resultaten nog.