Nederlandse Adyen naar de beurs, koers verdubbelt binnen een dag

Adyen

Het Nederlandse fintech-bedrijf Adyen maakte vandaag zijn beursdebuut. De introductiekoers – dus waarmee het bedrijf de beurs op kwam – was 240 euro. Maar de openingskoers was al 400 euro per aandeel, een stijging van 66 procent. Ondertussen loopt de prijs per aandeel snel verder op, meldt RTL Z.

Adyen is een Nederlands bedrijf dat betalingen voor klanten als De Bijenkorf, Uber, Netflix en Spotify verwerkt.  Het bedrijf is vandaag op de beurs gekomen, en analisten waren direct positief. Zij gaven nog voor de handel was begonnen al een eerste koopadvies voor het aandeel.

Waarde verdubbeld

Sinds de opening van de beurs stijgt de koopprijs per aandeel snel. Waar het bij de opening dus op 400 euro lag, ligt de prijs nu al op 480 euro. Daarmee is de prijs dus verdubbeld. De waarde van het bedrijf stijgt daardoor ook en komt nu uit op 14 miljard euro.

Het is echter nog maar de vraag wat dit over de rest van de handelsdag en de waardering van het bedrijf zegt. Er is namelijk maar 12 procent van het bedrijf naar de beurs gebracht, wat neerkomt op 3,5 miljoen aandelen. En dat deel van de aandelen is het eigendom van institutionele beleggers, die niet massaal hun delen verkopen.

Er is dus een relatief klein aanbod, maar een grote vraag. De prijs stijgt daardoor snel.