Nederlandse consumenten zien de zelfrijdende auto wel zitten

De zelfrijdende auto in Nederland, dat zien Nederlanders wel zitten. Het lijkt de consument ideaal bij vermoeidheid, in woon-werkverkeer, op de snelweg of in de file. Ook lijkt het ze een mooie oplossing als ze een slok ophebben. Toch achter het stuur kruipen, maar mét een rijbewijs. Dit blijkt uit een marktonderzoek onder 1020 Nederlandse consumenten.

Als dit goed uitgewerkt wordt dan lijkt het me dat het files en ongelukken vermindert

– Ans, Amsterdam

Er zijn veel ontwikkelingen rondom zelfrijdende auto’s en het is veel in het nieuws. Negen op de tien Nederlanders hebben wel eens gehoord van de zelfrijdende auto. Tweederde weet echter niet welke bedrijven de auto’s ontwikkelen. Google is met 22% de meest genoemde organisatie die bezig is met het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s.

De Nederlandse consument staat positief tegenover de zelfrijdende auto (62%). Er worden vooral een toename van veiligheid in het verkeer (56%) verwacht, net als een betere doorstroming (12%) en duurzaamheid (10%). De helft van de consumenten stapt zonder problemen in een zelfrijdende auto’s. Vier op de vijf consumenten willen wel op ieder moment de controle van de auto kunnen overnemen.

zelfrijdende auto ideaal

De consumenten die de zelfrijdende auto’s niet zo zien zitten (38%), vinden het gevaarlijk (36%) of ze vinden het te leuk om zelf te rijden (15%). Één op de vijf Nederlanders zou nooit in een zelfrijdende auto stappen.

Hoewel de auto zelfrijdend is, vindt het grootste gedeelte van de Nederlandse consumenten wel dat er een rijbewijs vereist is om plaats te nemen in een zelfrijdende auto (75%). 11% vindt dat pubers zonder begeleiding plaats mogen nemen in een zelfrijdende auto en een derde van de Nederlanders vindt het prima als je onder invloed van alcohol, zonder begeleiding van een nuchter persoon, plaatsneemt in een zelfrijdende auto.