Begin dit jaar ontwikkelde de Nederlandse ontwerper Joris Laarman de eerste betaalbare techniek om te 3D-printen in metaal, genaamd MX3D-Metal. Hoewel het al langer mogelijk was om metalen structuren te printen zorgde de nieuwe techniek ervoor dat dit voor het eerst ook op een goedkope manier mogelijk was, een geweldige ontwikkeling aangezien metaal een belangrijke rol speelt in bijvoorbeeld de constructie van auto’s en gebouwen.
De MX3D-Metal techniek was een geweldige vondst, maar de resultaten waren in eerste instantie nog niet erg verfijnd; de machine had nog het meest weg van een gigantisch lasapparaat dat ijzer uitspuugde, en dan alles behalve nauwkeurig.
Inmiddels lijkt er een hoop te zijn verbeterd, dat blijkt uit de prachtige metalen meubels die met behulp van de techniek zijn ontwikkeld en op dit moment tentoon worden gesteld in de Friedman Benda Gallery in New York. Laarman vertelt aan co.design:
I wanted to create a large sculptural work in order to show [MX3D-Metal’s] capabilities. The organically shaped mesh creates a nice contour, but is an open construction at the same time.
Het pronkstuk van de tentoonstelling is de zogenaamde Dragon Bench, een golvende structuur gemaakt van metalen stroken. Het beeld heeft misschien wel het meest weg van een tot leven gekomen tekening van Escher. Volgens Laarman is de Dragon Bench nog maar een voorbode op wat er nog gaat komen: “It shows what we can do right now.” En dat belooft een hoop voor de toekomst.
De ontwikkeling van het 3D-printen in metaal biedt ontzettend veel nieuwe mogelijkheden en maakt dat de voorspelling van een 3e industriële revolutie wel eens kan gaan kloppen. Printen met metaal zorgt niet alleen voor stevigere modellen, maar kan ook objecten maken die stroom geleiden en vervangende onderdelen voor een machine printen. De mogelijkheden van 3D-printen lijken op deze manier werkelijk eindeloos.