Nederlandse Google Assistent vanaf juli beschikbaar op Sonos speakers

Sonos is vanmiddag begonnen met het beschikbaar stellen van Google Assistent op de Sonos One en Sonos Beam in de Verenigde Staten. Nederlandse gebruikers zullen nog even geduld moeten hebben: de uitrol van de Nederlandse update wordt in juli verwacht.

Met de introductie van Google Assistent op de One en Beam heeft Sonos een primeur te pakken: het is de eerste hardwarefabrikant die twee stemgestuurde assistenten aanbiedt op één device. Naast Google Assistent biedt Sonos al sinds oktober 2017 ondersteuning aan Amazon Alexa.

Verregaande integratie

De introductie van Assistent stond lang gepland voor 2018, maar moest uiteindelijk worden uitgesteld naar dit jaar. Bronnen binnen Sonos laten weten dat met name de verregaande integratie van de stemassistenten in het algemeen en Google Assistent in het bijzonder, zorgde voor veel extra werkzaamheden.

Die complexiteit laat zich wellicht niet op het eerste gezicht zien, maar is er wel degelijk. Zo valt de integratie van Sonos onder de zogenaamde ‘Works With”-vlag, wat betekent dat je met je Sonos-speakers dezelfde functionaliteiten kunt verwachten van de Assisten als een Google Home speaker. Daarnaast kun je dus ook alle andere apps en hardware die onder dezelfde vlag vallen bedienen via je Beam of One.

Keuzevrijheid

Maar de echte maatwerk oplossing ligt binnen het platform van Sonos zelf. Als gebruiker moet je namelijk naadloos kunnen wisselen tussen het bedienen van je muziek via Google Assistent of Amazon Alexa, Apple Airplay of toch de Sonos app.

Met dat duivelse detail in het achterhoofd is het haast wonderbaarlijk te noemen dat Sonos je de keus geeft om per ondersteunende speaker te kiezen tussen Amazon Alexa of Google Assistent. Zo kun je in de woonkamer dus een babbeltje maken met Alexa, terwijl je in de slaapkamer gebruik maakt van Google Assistent.

Het gerucht dat dat Sonos het zelfs mogelijk wil maken om gebruikers niet te laten kiezen en beide stemassistenten aan te bieden wordt in de aankondiging van vandaag bevestigd door Sonos CEO Patrick Spence: “We stellen ons een toekomst voor waarin we meerdere spraakassistenten gelijktijdig kunnen bieden op dezelfde speaker en vinden het belangrijk om dit zo snel mogelijk te realiseren.”

Insiders verwachten daar echter nog een forse strijd met Amazon en Google.

VS vanaf nu beschikbaar

Met een gratis software-update komt Google Assistent vandaag al beschikbaar in de Verenigde Staten. Naast Nederland zullen in juli ook het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Canada, Australië en Frankrijk volgen.

Spence is in ieder geval in zijn nopjes: “In samenwerking met Google hebben we deze integratie vanaf de grond opgebouwd en het beste van de Google Assistent verwerkt in het ecosysteem van Sonos. Vandaag zijn we het eerste bedrijf met twee werkende spraakassistenten op hetzelfde systeem, een enorme mijlpaal binnen de branche.”

Beelden via Sonos