Nu het nachtleven ook in Nederland eindelijk van het slot is, betekent dat dat jongeren weer massaal de nachtclubs opzoeken. Sjansen en dansen op de keiharde beats kan eindelijk weer, maar toch zit hier ook een nadeel aan. Die harde muziek kan namelijk gehoorschade veroorzaken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dat een wereldwijd probleem onder jongeren, terwijl juist die doelgroep zich hier nauwelijks van bewust is. Zo droeg bijna driekwart van de feestgangers afgelopen weekend geen gehoorbescherming. Tijd om daar iets aandacht aan te besteden.
World Hearing Day
Vandaag, 3 maart, is het World Hearing Day. Een dag die in het leven is geroepen om aandacht aan gehoorbeschadiging te vragen. Misschien denk je bij gehoorbeschadiging al snel aan een ouder iemand, maar ook genoeg jongeren kampen hiermee. Denk maar eens aan het moment dat je in bed ligt na een avondje stappen, grote kans dat je dan een geluid in je oren hoort.
Toch zien jongeren daar niet echt een probleem in: van de 400 jongeren in de leeftijd van 16 tot 29 jaar beschermt lang niet iedereen zijn oren. Ruim één derde heeft misschien overwogen oordopjes te dragen, maar slechts een kwart deed dit ook daadwerkelijk. Opmerkelijk, vindt Beter Horen, die het onderzoek deed: ruim 7 op de 10 jongeren geeft namelijk aan zich wél zorgen te maken over gehoorschade. Tegelijkertijd zegt 68 procent geen spijt te hebben van het niet dragen van gehoorbescherming.
Bewustzijn van gehoorschade
Het komt erop neer dat de impact van gehoorschade vergroot moet worden en daarom grijpt Beter Horen de World Hearing Day aan om jongeren hier bewuster van te maken. KNO-arts Bas Op de Coul van het KNO Medisch Centrum in Waardenburg vertelt: “Gehoorschade heeft vaak onherroepelijke gevolgen en een enorme impact op de rest van je leven. Het is dan ook erg belangrijk dat we jongeren aan het denken zetten over het belang van gehoorbescherming.” Volgens hem kunnen veel problemen voorkomen worden door gehoorbescherming te dragen. Dat is niet alleen in de club of tijdens een festival, maar ook bijvoorbeeld tijdens een vliegreis. Of denk er bijvoorbeeld aan het geluid van je oordopjes of headset niet maximaal te zetten.
Eenzaamheid
Een permanente ruis in je oor wil je hoe dan ook voorkomen. Als het er eenmaal is, is het namelijk moeilijk te verhelpen. Bianca Verburg, algemeen directeur van Beter Horen, vertelt: “Gehoorschade leidt niet alleen tot veel ongemak, maar heeft directe gevolgen voor de kwaliteit van het leven.” Overigens kan het ook invloed hebben op de ontwikkeling van ziektebeelden. “Er is een sterk verband tussen gehoorschade en eenzaamheid, dementie, valaccidenten en burn-out”, vertelt Verburg. “Daarom roepen wij niet alleen jongeren, maar ook volwassenen op om beter voor hun gehoor te zorgen.” Dat kun je doen door je gehoor regelmatig eens te laten testen en gehoorbescherming te dragen. “Hier heb je je leven lang profijt van!”