Nederlandse onderzoeker tovert paraplu om in een slimme regenmeter

Waar anders dan in ons koude kikkerlandje komt iemand op het idee om een slimme paraplu te ontwikkelen die de hoeveelheid neerslag kan meten? Rolf Hut, onderzoeker aan de Universiteit van Delft maakt met deze uitvinding van iedere paraplu een heuse regenmeter.

De hoeveelheid regen wordt gemeten met behulp van een zogenaamde piezosensor. Deze is bevestigd aan de onderzijde van de paraplu en vangt de trillingen op die ontstaan door vallende regendruppels.

De data wordt vervolgens via bluetooth overgedragen naar een smartphone die de gegevens vervolgens weer doorstuurt naar de computer van de onderzoeker. Zo is het mogelijk om niet alleen de plaatselijke neerslag te meten, maar om de gemiddelde neerslag te meten in het hele land (indien er genoeg paraplu’s zijn aangesloten).

Slimme-paraplu

Het idee komt van Rolf Hut, volgens hem is het een probleem dat regenmeters vanaf de grond steeds minder worden gebruikt. Het kost veel geld om deze meters te onderhouden en hoewel we ook radars en satellieten hebben om neerslag te meten zijn meters aan de grond voor bepaalde beroepen en werkzaamheden (bijvoorbeeld watermanagement of tuinbouw) van groot belang volgens hem. Door het crowdsourcen van neerslagdata komt er een eind aan dit probleem.

Tijdens een congres heeft Hut zijn eerste prototype gepresenteerd; een zelf-omgebouwde Winnie de Poeh-paraplu. En tot nu toe levert deze veelbelovende resultaten op. De onderzoeker hoopt dat de technologie uiteindelijk standaard zal worden verwerkt in paraplu’s en luxere regenschermen. Handig en veilig: hierdoor zouden we bijvoorbeeld snel kunnen worden gewaarschuwd wanneer er overstromingsgevaar is.