Nederlandse onderzoekers maken plantaardige biefstuk voor Vegetarische Slager

Plantaardige Biefstuck

Wetenschappers uit Wageningen en Delft is het geluk om een plantaardige biefstuk te maken. De Vegetarische Slager gaat het product onder de naam Biefstuck op de markt brengen als aanvulling op de al bestaande plantaardige spekreepjes, kipstukjes en gehaktballen.

Professor Atze Jan de Groot van de Wageningen UR heeft samen met zijn team en wetenschappers van de TU Delft heeft de zogenaamde Couette Cell ontwikkeld. Hierdoor kunnen plantaardige eiwitten zo worden gestructureerd dat er een vleesvervanger van kan worden geproduceerd met een in theorie oneindige grootte. Dit kon tot nu toe nog niet, zegt de Vegetarische Slager:

Er was nog geen manier om plantaardige eiwitten zo te structureren via een mechanisch proces, dat ze het slachtdier overbodig maken bij de productie van vleesidentieke structuren zoals biefstuk. Bestaande vleesvervangers bestaan veelal uit gemalen en samengevoegde structuren zoals gehakt, hamburgers en worst. Of uit relatief kleine stukjes.

Komende zondag zal De Groot zijn vinding officieel presenteren. De bedoeling is dat Couette Cell op termijn steeds kleiner wordt gemaakt tot het formaat van een keukenmachine, waardoor ook thuis of in restaurants vers “vegetarisch vlees” kan worden gemaakt.